Kako je nastao naš OPG?

Ovo je...

PRIČA O NAMA

Na samo pedesetak kilometara od užurbanih zagrebačkih ulica, u Dubravi pored Vrbovca, smjestilo se naše malo obiteljsko imanje koje ponosno nosi moje ime, OPG Neduhal Mirjana, iza kojeg stoji moje četrdesetogodišnje iskustvo u poljoprivredi. Još kao srednjoškolka u školi za vrtlarskog tehničara maštala sam o vlastitom imanju koje je za mene predstavljalo idealan spoj obiteljskog života i karijere. No, u životu nikad ništa ne ide po planu pa sam tako prvih 10 godina radnog staža stekla radeći u ugostiteljstvu i trgovini, ali pritom nikad nisam prestala sanjati. Prvu priliku pružila mi je Zlata Nanić 1999. godine kada me zaposlila na, tada najstarijem ekološkom imanju u Hrvatskoj (Bio-Zrno), koje se igrom slučaja nalazilo par kilometara od mog doma. Tamo sam usvojila temelje organske i biodinamičke poljoprivrede te sam svojim trudom i zalaganjem došla na rukovodeću poziciju imanja. Taj posao omogućio mi je da upoznam široki spektar ljudi koji razmišljaju kao ja, ali nisu imali priliku zaprljati ruke u zemlji, posijati sjeme i nestrpljivo čekati plodove koje nam priroda širokogrudno daje. Još tada odlučila sam svima dati priliku za takvo iskustvo i omogućiti im da u svakom trenutku znaju kako napreduju biljke koje će se jednom naći na njihovom tanjuru. Osim uzgoja biljaka, strastveni sam kuhar te sam sve recepte slatkih vegetarijanskih i veganskih ‘kreacija’ na kojima sam godinama radila ovjekovječila u knjizi ˝Kolači za zdravlje˝ gdje sam koautorica.

EU fondovi

Nakon petnaestak godina rada na tuđim snovima napokon sam skupila hrabrosti i krenula ostvariti svoj – obiteljsko imanje. Prepoznavši važnost tradicionalne poljoprivrede kao prirodno i kulturno bogatstvo, 2016. godine u polju obiteljske kuće na otprilike 1 hektar pokrenula sam vlastiti posao, sa dvije motike i čeličnom voljom. Početak je bio iznimno težak i sredstva za ulaganje  bilo je vrlo malo. Tada su u priču uskočili dobri ljudi iz GSR-a, moji vjerni kupci, koji su mi omogućili da kupim svoj prvi plastenik i na tome sam im vječno zahvalna! Dodatna sredstva uspjeli smo ostvariti kroz projekt kojeg smo 2017. godine prijavili na natječaj EU fondova za potporu razvoja malih poljoprivrednih gospodarstava (podmjera 6.3.1.). Iznos od 111 600 kuna bespovratnih sredstava uložili smo u proširenje plasteničke proizvodnje, nabavku solarnog navodnjavanja i motokultivatora. Na taj način unaprijedili smo uzgojni proces i povećali proizvodni kapacitet.

Što i kako radimo?

 

Tijekom cijele godine na tradicionalan način uspijevamo uzgojiti preko 50 različitih kultura, od začinskog bilja do manje poznatih biljaka poput azijskih salata, daikona i čičoke. Uvidjeli smo da odsutnost specijalizacije uvelike pridonosi prirodnoj bioraznolikosti ekosustava koji živi u harmoniji s povrtnim kulturama. U okviru imanja nalazi se i 70 godina star voćnjak sa autohtonim sortama voćki kojeg svake godine nadopunjujemo novima. Također, nastojimo minimalizirati količinu bačene hrane stoga višak prerađujemo u zimnicu po tradicionalnoj recepturi ili doniramo potrebitima. Oštećenim plodovima hranimo svoje koze i perad od kojih dobivamo stajsko gnojivo, a organski otpad pretvaramo u kompost kojeg koristimo za uzgoj sadnica. Na taj način zatvaramo naš mali proizvodni ciklus. Na svom OPG-u njegujemo tradicionalni uzgoj povrtnih kultura, od sjemena do ploda, bez korištenja sintetskih insekticida, pesticida i umjetnih gnojiva. Tradicionalna poljoprivreda manje je ovisna o utrošku energije stoga je naš rad u polju gotovo svakodnevan i vrlo intenzivan, a temelji se na osobnom znanju i fizičkoj snazi. Također, tradicionalna poljoprivreda nastoji prilagoditi agroekosustav na način da prirodni resursi na tom području budu očuvani. Takav sustav održava plodnost tla, smanjuje ovisnost o vanjskim resursima, minimalizira oštećenje okoliša i osigurava zdravi rast proizvodnje za razliku od ekološke poljoprivrede čiji je cilj često antropocentrične prirode.

Korak po korak, zajedno sa svojom obitelji, uspješno sam izgradila zajednicu kupaca koji imaju potpuno povjerenje u nas kao proizvođače. Naše načelo vrlo je jednostavno – ne prodajemo ništa što ne bismo i sami pojeli. To podrazumijeva da povrće ne vrednujemo samo prema estetskim karakteristikama, već na prvo mjesto uvijek stavljamo kvalitetu, okus i zdravlje. Naše povrće prolazi rigorozne testove kvalitete. Prvo ga isprobaju razni kukci, puževi, ptice, pa čak i srne i to smatramo najvišom garancijom kvalitete naših proizvoda jer ih je odobrila sama priroda.

Kako poslujemo?

Svoje proizvode na tjednoj bazi plasiramo u Zagreb, a narudžbe zaprimamo putem Freshdeska – online servisa za narudžbu košarica koji pruža mogućnost da svaki korisnik može pratiti povijest svojih narudžbi ili ih eventualno korigirati. Nakon prijave na naš newsletter svaki kupac putem e-maila dobiva tjednu ponudu naših proizvoda i bira što i koliko želi naručiti. Dostavu vršimo četvrtkom i petkom na dogovorenim mjestima dostave. Preko društvenih mreža svoje kupce nastojimo voditi kroz proces uzgoja našeg povrća i na taj način jačati ravnopravne partnerske odnose. Također, polako u tradiciju ulazi i naša ˝Povrtna zabava˝ koju organiziramo jednom godišnje. To je okupljanje koje organiziramo za naše kupce i njihove obitelji kako bismo učvrstili međusobno povjerenje i dobili povratne informacije o tome kako poboljšati naš rad. Našu sinergiju s prirodom nadopunjuje 8 udomljenih mačaka i pas koji nas svakodnevno prate u vrt i svojim nepodopštinama uveseljavaju radni dan.

Tko čini naš OPG?

Uz mene i supruga Velimira, velika pomoć su naša djeca. Valentino i Valerija uspješno su diplomirali meteorologiju i znanosti o okolišu na zagrebačkom PMF-u. Njihovo znanje i ideje redovito primjenjujemo u svim fazama naše proizvodnje dok naš najstariji sin Vilim uskače u administrativnim i informatičkim poslovima. Također, Valerijin zaručnik Denis kao diplomirani elektrotehničar uvelike nam pomaže u svim poslovima, a naročito u tehničkoj realizaciji EU projekta. U budućnosti planiramo zapošljavati i educirati sumještane kako bi doprinjeli razvitku lokalne zajednice.

The Daunfarm Team

Jane Wilson

Sem sed molestie donec nulla vitae nisl tellus tincidunt tincidunt facilisi vel neque mauris arcu potenti faucibus quis.

Laura Kyle

Senectus at nec vulputate arcu id facilisi urna scelerisque elementum, odio integer faucibus tincidunt augue vitae, sed fermentum.

Daniel Oscar

Massa risus dignissim faucibus viverra non odio nisi quis aliquam quisque nunc, mattis amet risus amet urna semper.

˝Smatram da je tradicionalna poljoprivreda važan faktor u očuvanju prirode, autohtonih kultura i prirodnih resursa i upravo iz tog razloga vjerujem da ovo što radimo ima dublji smisao.˝