Skip to content
OPG Neduhal Mirjana
  • Home
  • O nama
  • Naši proizvodi
  • Lokacije dostave
  • Kontakt
  • Tjedna ponuda

galerija

opg_neduhal

Ljubav je to….❤️🍅 Neopisiv je osjećaj u Ljubav je to....❤️🍅

Neopisiv je osjećaj ubirati plodove svog truda i znati da će mnogi uživati u njima. ☺️ 

#tomatoes #organictomatoes #rajčica #paradajz #opgneduhal #pomidori #opghrvatska #voceipovrce #volimdomace #organskivrt #organskahrana #organskopovrce #lokalnahrvatska #lokalno #ekopovrce #ekolosko #tradicionalnapoljoprivreda #uzgojpovrca #uzgojisvojuhranu #croatiafulloflife #smallscalefarming #biouzgoj #bioraznolikost
Kako uzgojiti savršenu papriku u 10 koraka? 🫑 Kako uzgojiti savršenu papriku u 10 koraka? 🫑
1. Sakupi vlastito sjeme godinu dana prije.
2. Posij sjeme u kvalitetni kompost kada se još nose zimske jakne i nitko ne misli o paprikama (ožujak). 😂
3. Brini o presadnicama svaki dan.
4. Presadi presadnice u veće teglice.
5. Ponovi broj 3. još par tjedana.
6. Izaberi mjesto u vrtu prema plodoredu i pripremi tlo.
7. Posadi biljke na svoje mjesto u redove sa domaćim gnojem.
8. Između paprika posadi hrpu cvijeća za pčele.
8. Ručno ukloni korov.
9. Rasprostri malč po tlu.
10. Redovito zalijevaj ×10.
(11.) Uberi paprike. ☺️
Jednostavno, kaj ne? Pogotovo ako ih imaš preko 1000. 😂

#opgneduhal #paprika #opghrvatska #organskivrt #organicgardening #lokalnahrvatska #lokalno #ekopovrce #poljodjelstvo #volimdomace #uzgojisvojuhranu #uzgojpovrca #organskahrana #organskopovrce #croatiafulloflife #zivotnaselu
Svaka čast gljivama…ali sigurno ne rastu brzo k Svaka čast gljivama...ali sigurno ne rastu brzo kao tikvice poslije kiše. 😂

#opgneduhal #opghrvatska #tikvice #zucchini #organskivrt #organskopovrce #organicgardening #organskahrana #prirodnahrana #lokalnahrvatska #lokalno #ekopovrce #zivotnaselu #tradicionalnapoljoprivreda #sarenilo #localdelivery #humanswhogrowfood #smallscalefarming #croatiafulloflife #uzgojpovrca
Nakon duuuuugo vremena napokon jedna objava – tek Nakon duuuuugo vremena napokon jedna objava - tek toliko da pokažemo da smo još živi. 😂
Iza ovog pogleda stoje stotine sati rada koji nije nimalo lak. Ali vrijedilo je... uvijek vrijedi. ❤️ 
Dakle, ukratko da nabrojimo što smo radili ovih par mjeseci da se barem malo 'opravdamo'😂: planiranje redoslijeda sadnje i plodoreda, obrada zemlje, sijanje, uzgoj preko 15 000 presadnica, sadnja, postavljanje navodnjavanja i električne ograde, okopavanje, pljevljenje, sakupljanje sjemena zimskih kultura, prekrivanje zemlje malčom, postavljanje stupova za rajčice i vezanje, redovita košnja voćnjaka i uz sve to pripremanje narudžbi i dostava. Sve su to (većinski) odradila 4 para ruku. 😊

#opgneduhal #opghrvatska #lokalnahrvatska #volimdomace #organicgardening #localdelivery #organskopovrce #lokalno #ekopovrce #ekolosko #tradicionalnapoljoprivreda #organskivrt #odsjemenadoploda #croatiafulloflife #seoskizivot #prirodahrvatske
Ljubazno molimo prirodu da se odluči jel stiglo p Ljubazno molimo prirodu da se odluči jel stiglo proljeće ili nije. 😂
Jučer u kratkim rukavima gledam tepih šafrana u šumi, a danas je vani globalni potop. 😆

#proljece #vjesniciproljeća #opgneduhal #opghrvatska #volimprirodu #villagelife #smallscalefarming #seoskizivot #organskivrt #lokalnahrvatska #lokalno #organsko #šafrani #veljača #šareno #cvijece #biouzgoj #bioraznolikost #biodiversity #cuvajmoprirodu #čuvajmošume
Kako se ono kaže…#throwbackthursday ☺️ Usk Kako se ono kaže...#throwbackthursday ☺️

Uskoro kreće sjetva ljetnih kultura. Ne možemo više dočekati da ponovno okusimo rajčice 😍, ali do tad treba uložiti još puuuuuno truda .😅 Trudit ćemo se da barem virtualno doživite cijeli proces - od sjetve, uzgoja presadnica do sadnje, pinciranja, vezanja i berbe. Jer jedino je tada okus na kraju potpun.♥️

#ljetonaselu #opghrvatska #opgneduhal #volimprirodu #volimsvojposao #rajcica #paprika #tikvice #brokula #ekopovrce #ekolosko #lokalnahrvatska #lokalno #organskivrt #organicgardening #biouzgoj #bioraznolikost #zivotnaselu #uzgojpovrca #uzgojisvojuhranu #tradicionalnapoljoprivreda
[MIŠANCA] Zadnjih nekoliko godina sve je popularn [MIŠANCA]
Zadnjih nekoliko godina sve je popularnija konzumacija samoniklog bilja. Iako ne pratimo trendove (štoviše, bježimo od njih u suprotnom smjeru😂), ovo je jedan od rijetkih koji zaista ima višestruke dobrobiti. Osim što svoju hranu dobivate praktički besplatno jer je ona svuda oko nas, naučite mnogo korisnih znanja o biljkama koje ne pišu u knjigama iz biologije. Dovoljno je samo prošetati po nekoj nezagađenoj livadi i uz sebe imati pouzdan (digitalni) herbarij.🙂
Mi mišancu beremo svake zime, a osim samoniklog bilja uključujemo i mlade listove povrća (blitve, cikle, kelja..). Od samoniklih biljaka u mišanci ćete pronaći mišjakinju, trputac, kostriš, divlju potočarku, običnu potočarku, maslačak, djetelinu, rusomaču, mrtvu koprivu, divlju mrkvu i mnoge druge, ovisno o tome što pronađemo. Ne moramo ni govoriti koliko je takvo bilje zdravo, naročito ako raste u divljini, a uz to i odlično izgleda na tanjuru. ☺️

#wildgreens #mišanca #opgneduhal #samoodrživost #samoniklobilje #samoniklojestivobilje #opghrvatska #lokalnahrvatska #veselalivada #volimprirodu #lokalno #organskivrt #organicgardening #ekopovrce #biouzgoj #bioraznolikost #biodiversity #mišjakinja #potocarka #blitva #lisnatikelj #zivotnaselu
Zimski poriluk ☺️ Preživio je sve i svašta, Zimski poriluk ☺️
Preživio je sve i svašta, od ljetnih vrućina do zimskog snijega. Zbog svega toga ostao je malen, ali je i dalje ukusan i  ono najbitnije - organski uzgojen. 🥰

#organskivrt #opgneduhal #opghrvatska #organsko #poriluk #organicleek #povrtarstvo ##podrzimaleproizvodjace #uzgojpovrca #uzgojisvojuhranu #ekopovrce #ekolosko #biouzgoj #bioraznolikost #lokalnahrvatska #localdelivery #volimprirodu #seoskizivot #zivotnaselu
Tko se nije skrio….☺️🐭 Ne znam je li to Tko se nije skrio....☺️🐭

Ne znam je li to samo moj dojam ili su stvarno glodavci u vrtu svake godine sve pitomiji? 😅 Više se ne trude odmah pobjeći, a sljedeći korak je da odmaraju zajedno s mačkama. 😂

#glodavci #divlježivotinje #vrtlarenje #zivotnaselu #volimprirodu #veselalivada #opgneduhal #opghrvatska #lokalnahrvatska #lokalno #organskivrt #ekopovrce #ekolosko #biouzgoj #bioraznolikost #uzgojisvojuhranu #uzgojisam
Sakupljanje sjemena jedno mi je od najdražih vrtn Sakupljanje sjemena jedno mi je od najdražih vrtnih aktivnosti. Odgovornost da izabereš koje će se biljke/varijeteti i sljedeće godine naći u vrtu zaista je ispunjavajuća do te razine da pomalo postaje i ovisnost. 🤣 I koliko god sjemena sakupim - u mojoj glavi nikada nije dovoljno! Zato  svake imamo višak koji ne uspije naći svoje mjesto u našem vrtu. Zato, ukoliko želite ove godine uzgojiti svoje  povrće iz tradicionalno uzgojenog sjemena, slobodno nam pišite u inbox. 🥰 Popis sjemena je predugačak da bi ovdje stao, ali ukratko imamo: 
- razne sorte rajčica
- razne sorte paprika
- mahunarke
- tikve/buče
- lisnato povrće/salate/začini
- vrtno cvijeće
- egzotično povrće (kivano, kukameloni, bamija)

Imate li svoj vrt? Što planirate ove sezone sijati? 🙂

#sjeme #sjemezabudućnost #sjemenke #sjemejenaseljudskopravo #seedstarting #seedsaving #opgneduhal #opghrvatska #volimprirodu #vrtlarenje #zivotnaselu #uzgojpovrca #uzgojisam #uzgojisvojuhranu #lokalnahrvatska #lokalno #organskivrt #ekopovrce #biouzgoj #bioraznolikost #rajcica #paprika #tikvice #komorač #vrt #maliproizvođači #seoskizivot #proljece
3️⃣🎨🥬. Iako okusom iste, različite boj 3️⃣🎨🥬.

Iako okusom iste, različite boje blitve pridonose estetici tanjura i odmah ju je slađe jesti ☺️. 

#swisschard #swisscheeseplant #colorful #opgneduhal #opghrvatska #opgovihrvatske #zivotnaselu #zdravahrana #zdravljeizprirode #zdravopovrće #blitva #šareno #ekopovrce #ekolosko #biouzgoj #bioraznolikost #lokalnahrvatska #lokalno #organskivrt #uzgojpovrca #maliproizvođači #villagelife #sarenablitva
Throwback na dane kada nemamo kuda s presadnicama. Throwback na dane kada nemamo kuda s presadnicama. 😅 
🌱Hrpetina malih biljčica čeka svoj red za sadnju. U jednom trenutku nakupi se par tisuća sadnica (rajčice, paprika, tikvice, krastavci, patliđani...) koje onda čuvamo posvuda😂 - jedini  uvjet je djelomični hlad. 
Presadnice zahtjevaju izrazitu brigu i jako su osjetljive. S obzirom da se korijen nalazi u jako malom prostoru (teglici ili kontejneru), može vrlo brzo ostati bez vode i hranjivih tvari. Iz tog razloga presadnice zalijevamo barem 2 puta dnevno (ljeti i više), a svakih 2 tjedna otprilike prihranimo ih prirodnim gnojivima. Kad prerastu svoj kontejner, i ako uvjeti vani još uvijek nisu povoljni, presađujemo ih u veće teglice. Podložne su i raznim štetnicima (ušima i puževima)  s kojima se također svakodnevno borimo, najčešće mehanički. I na kraju, uz svu tu muku, uvijek bude viška presadnica jer u startu razmišljamo o cijelom procesu i računamo na potencijalne gubitke kojih rijetko kada bude. 🙂 

#seedstarting #seedlings #smallplants #opgneduhal #opghrvatska #opgovihrvatske #maliproizvođači #malapoljoprivrednagospodarstva #tradicionalnapoljoprivreda #lokalnahrvatska #lokalno #organskivrt #organicgardening #villagelife #zivotnaselu #uzgojpovrca #uzgojisam #volimprirodu #ekopovrce #ekolosko #biouzgoj #bioraznolikost #presadnice #proljece #zdravopovrće #domacepovrce #domacejenajbolje #zdravahrana #zdravenavike #zdravljeizprirode
[BIJELA REPA] U bakinim pričama čula da su tada [BIJELA REPA]

U bakinim pričama čula da su tadašnji klinci često "krali" repu iz vrta i grickali je sirovu. Tada zimi nije bilo svježeg voća pa im je to bila zamjena. Danas, srećom, imamo voće, ali to ne znači da u potpunosti moramo izbaciti repu.☺️ Osim što prekrasno izgleda i razbija ovo zimsko sivilo svojom rozom bojom, vrlo je zdrava i blagog okusa. Može se kiseliti (tako je najčešće jedemo), jesti sirova, čak i peći! Malo je poznato da se repa u našim krajevima dugo koristila kao nadomjestak za krumpir dok nam on još nije bio poznat. 🙂 
Pomfri od repe, što mislite? 😂

#beet #whitebeet #opgneduhal #opghrvatska #opgovihrvatske #bijelarepa #kiselarepa #lijekoviizprirode #lokalnahrvatska #uzgojpovrca #uzgojisam #villagelife #volimprirodu #zdravahrana #zivotnaselu #lokalno #localdelivery #zimskahrana #zima #cijenionoštoimaš #croatia #šareno #croatiafulloflife #zagrebačkažupanija #ekopovrce #organskivrt #organicgardening #organskopovrce
[KELJ PUPČAR/BRISELSKE PROKULICE] Ako ste osoba [KELJ PUPČAR/BRISELSKE PROKULICE]

Ako ste osoba koje ne voli prokulice, nemojte biti toliko sigurni u to, moguće je samo da niste probali THE prokulice. ☺️ U studentskoj menzi želudac mi se okretao kada sam osjetila miris prokulica u zraku. Par puta sam im čak dala šansu i zaključila da ipak nismo jedno za drugo. Na zadnjoj godini krenula sam kuhati samostalno, a moj glavni opskrbljivač bio je majčin OPG Neduhal. 😋 I ja sam svaki tjedan slala svoju narudžbu (srećom besplatno 😂), a često bi mi ponestalo ideja pa sam samo rekla da mi spakiraju bilo što.😅 U jednoj pošiljci dočekale su me - prokulice. Odmah mi padne mrak na oči jer nisam znala što bi s njima napravila. Srećom, cimerica je bila hrabrija i odlučila ih je spremiti umjesto mene na najjednostavniji mogući način, pržene na maslacu. Long story short - ljubav između mene i prokulica otad je neraskidiva. 🥰 

#prokulice #kelj #keljpupčar #brusselsprouts #opgneduhal #opghrvatska #opgovihrvatske #uzgojpovrca #uzgojisam #lokalnahrvatska #lokalno #ekopovrce #ekološko #biouzgoj #bioraznolikost #zimskahrana #zivotnaselu #zelenilo #hranakaolijek #zimskivrt #croatiafulloflife #localdelivery #villagelife #volimprirodu #vrtlarenje #ekovrt
[U IŠČEKIVANJU PROLJEĆA] Zima je za vrtlare na [U IŠČEKIVANJU PROLJEĆA]

Zima je za vrtlare najmirniji period godine. To nipošto ne znači da u vrtu nema posla, koji se većinom svodi na zaštitu biljaka od hladnoće i čišćenje. Najveći zimski posao zapravo je intelektualni rad - kako ovogodišnji vrt učiniti još boljim i raskošnijim. To uključuje definiranje plodoreda, sortiranje sjemena, planiranje sjetve i prikupljanje novih znanja. Sve u svemu, pravi odmor za tijelo i dušu. 🥰

#opgneduhal #opghrvatska #čišćenje #zimskahrana #zima #proljece #opgovihrvatske #lokalnahrvatska #lokalno #zivotnaselu #villagelife #psisuzakon #biouzgoj #bioraznolikost #ekopovrce #cjelozivotnoucenje #biouzgoj #zagrebačkažupanija #volimprirodu #seoskizivot #seedstarting #sjeme #mirovanje #zimskisan #croatiafulloflife #krajolik
Pozdravljamo staru godinu prisjećanjem na nju i z Pozdravljamo staru godinu prisjećanjem na nju i zahvaljujemo joj na svemu što nam je pružila. Ovaj presjek fotografija pokazuje da i nije bila tako loša ☺️.
Ipak, nadamo se da će 2022. biti sretnija za sve, a za ostalo se moramo sami potruditi. 🙂🥳 
Na čemu ste vi zahvalni u 2021.? 💚

#novagodina #2022godina #sretna2022 #opgneduhal #opghrvatska #opgovihrvatske #newyearseve #throwbackfriday #sjemezabudućnost #zivotnaselu #održiviživot #villagelife #veselalivada #lokalnahrvatska #lokalno #organskivrt #organicgardening #organsko #volimprirodu #ekopovrce #biouzgoj #bioraznolikost #biosvijet #oblaci
Zimska zelena je ljepša od ljetne zelene, slažet Zimska zelena je ljepša od ljetne zelene, slažete li se? 💚
A uskoro kreće sezona meni najomiljenije zelene boje - potočarke/rudarske salate/zimskog portulaka. 😂😍

#minerssalad #potocarka #greens #zelenasalata #zelenilo #zimskahrana #opgneduhal #opghrvatska #zivotnaselu #organskivrt #organsko #lokalnahrvatska #lokalno #ekopovrce #ekolosko #organicgardening #biouzgoj #bioraznolikost #hrvatskoselo #hranazadusu #wintergreens #volimprirodu #smallscalefarming
[KAD SE PRAVI ZIMNICA?] 🤯 Prije par godina nal [KAD SE PRAVI ZIMNICA?] 🤯

Prije par godina naletila sam na novinarski članak na Facebooku koji je kritizirao hrvatski obrazovni sustav. Pažnju mi je zaokupio komentar jedne učiteljice koja je podijelila svoje tragično iskustvo neznanja mališana u  osnovnoj školi. Na njeno pitanje "kad se pravi zimnica?" djeca su odgovorila - većinom ljeti. Nju je to "neznanje" zaprepastilo, a mene još više njeno neznanje o neznanju. 😂 Jer, logično je da se ZIMnica radi zimi, zar ne? 😁
Taj dan naučila sam dvije stvari: 
1. Iskustveno znanje puno je važnije od informacija pročitanih u skripti
2. Riječ "zimnica" izgubila je svaki smisao u konzumerističkom društvu. Zašto? Jer su pekmezi, marmelade, teglice ajvara i kiselih krastavaca u dućanima dostupne 365 dana u godini i više ne predstavljaju ono što su predstavljale prije - zalihe za zimu. Dodajte tome još nedostatak iskustvenog znanja i dobijete učiteljicu koja djecu uči krive stvari.
Međutim, iz današnje perspektive, nije ta učiteljica toliko u krivu (a toga vjerojatno nije niti svjesna) 😂.
Mi svoju špajzu još uvijek vrijedno punimo različitim vrstama netipične zimnice (različito fermentirano povrće, zamjene za vegetu, pire od buče, a u škrinji je i očišćena paprika za još jednu rundu ajvara 😂). A kalendarski smo još malo zakoračili u zimu. 

Dakle, možemo reći da smo iz korijena izmjenili značenje riječi "zimnica" i ponovno joj dodijelili smisao. 😁
Vrijeme je za promjenu kurikuluma. 🤓
Koju zimnicu prepoznajete na slikama? Što vi čuvate u svojim špajzama? ☺️

#zimnica #zivotnaselu #špajza #opgneduhal #opghrvatska #lokalnahrvatska #lokalno #organskivrt #domacepovrce #domacazimnica #ekopovrce #organicgardening #hrvatskoselo #maliproizvođači #podrzilokalno #povrtarstvo
[BOŽIĆNA TRADICIJA] Imate li vi tradicionalno je [BOŽIĆNA TRADICIJA]
Imate li vi tradicionalno jelo koje kuhate za Badnjak? ☺️🎄 Mi već desetljećima taj dan večeramo tzv. pijanog šarana 😂 (šarana u umaku od vrhnja i bijelog vina) kojem se SVI veselimo cijeli dan! Nije da ga volimo jesti baš svi, no taj dan ukuse ostavljamo po strani i uživamo u okusima obiteljskog zajedništva i tradicije. Osim šarana na stolu je obavezno i neka salata - najčešće dobro poznata grah salata s lukom i domaćim bučinim uljem. Dosad smo grah uvijek kupovali jer uzgoj graha bez velikih strojeva nije jednostavan. No ove godine odlučili smo svoju Božićnu tradiciju dovesti na višu razinu i sami sebi priuštiti tradicionalno uzgojeni grah. Dug je to i mukotrpan proces - od pripreme zemlje, ručne sjetve zrno po zrno i okopavanja do berbe, čišćenja od lupine i prebiranja. Taj proces trajao je punih 6 mjeseci! (zadnji grah očistili smo jučer 😅)Za to vrijeme uspjeli smo uzgojiti 7 različitih sorti i ukupno 70-ak kila graha. Nije mnogo i nikada nam nije bilo u cilju težiti količini. Važno je da će naša grah salata za Badnju večer biti punijeg okusa nego ikada prije, zahvaljujući trudu, odricanju i odgovornosti svih članova obitelji. Jer za Božić hrana nije samo hrana već simbol ljubavi. 💚
[KIMCHI-NAŠ RECEPT] S obzirom da vas je puno tra [KIMCHI-NAŠ RECEPT]

S obzirom da vas je puno tražilo recept* kojeg već nekoliko godina usavršavamo i prilagođavamo hrvatskom nepcu, odlučili smo ga ovdje podijeliti sa svim kimcholjupcima.🥰 
*naš recept je prilagođen veganima

SASTOJCI:
•Kineski kupus 4 kg (cca 4 glavice)
•Mrkva 0,5 kg
•Mladi luk 0.5 kg
•Sol 5% količine kineskog kupusa
PASTA:
•Svježi očišćeni đumbir cca 60 g
•Svježi očišćeni češnjak cca 60 g
•Soja sos 40 mL
•Azijska mljevena ljuta paprika 80 g (ili po želji, naš je ispao pikantno)
•Šećer 45 g
•Kurkuma 1 čajna žličica (nije nužno)

POSTUPAK:
1. Kineski kupus očistite, operite i nasjecite uzdužno na četvrtine. Svaku četvrtinu nasjecite na trake dužine cca 3 centimetara, dodajte 5% soli, izmješajte i ostavite da odstoji nekoliko sati (uz povremeno mješanje).
2. Nakon što je kinez pustio vodu ocijedite ga i prirodajte mu mrkvu i mladi luk* koje ste prethodno narezali na tanke prutiće. 
*može i poriluk ako nemate mladi luk
3. Pripremite pastu. Izblendajte đumbir i češnjak zajedno sa soja sosom i šećerom (šećer služi za poticanje fermentacije, odnosno "hrana" za bakterije). U pastu dodajte ljutu papriku i kurkumu po želji. Ako ne volite ljuto, papriku možete u potpunosti izostaviti te ćete tada dobiti tzv. bijeli kimchi.
4. Pastu dobro izmješajte sa pripremljenim povrćem. Kimchi je već sada jestiv, no ukoliko ga želite fermentirati slijedite postupak dalje. 
5. Dobivenu smjesu premjestite u odabranu posudu za fermentaciju (staklenu ili plastičnu, sa širokim grlom), dobro pritisnite smjesu da tekućina dođe iznad. Stavite neki uteg koji će smjesu konstantno držati stisnutom (možete napuniti plastičnu vrećicu s vodom i to vam može poslužiti).
6. Posudu s kimchijem prilikom fermentacije držite na sobnoj temperaturi. Nakon tjedan dana već možete probati i provjeravati kiselinu koja vam odgovara. Ako želite da je jače kiselo, ostavite da fermentira dulje.
7. Kimchi možete držati u posudi za fermentiranje i postepeno jesti, ali imajte na umu da će biti sve kiseliji. Ukoliko ga želite sačuvati onakvog kakav vam se sviđa, stavite ga u manje staklenke i pasterizirajte.

I eto recept za hrvatski kimchi. 😁

#kimchi #fermentedfoods #opgneduhal #lokalnahrvatska
Follow on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

Nove objave

  • Hello world!
  • Hello world!

Najnoviji komentari

    Arhiva

    • kolovoz 2020

    Kategorije

    • Uncategorized

    Meta

    • Prijava
    • Kanal objava
    • Kanal komentara
    • WordPress.org

    Pretplatite se na naš newsletter

    Ukoliko želite znati što je u našoj košarici,  pretplatite se i ponude će redovno stizati na vaš e-mail.

    LogoMakr-0Agc9D
    • Radnička 122, Dubrava 10342
    • 098 501 551 (Mirjana)
    • mirjana@opgneduhalmirjana.hr
    Copyright © 2025 OPG Neduhal Mirjana
    Powered by OPG Neduhal Mirjana